برگزاری جلسه هم اندیشی اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه سوانح و تصادفات رانندگی و تلفات جاده ای در معاونت درمان دانشگاه

دکتر رضایی در جلسه پیشگیری از آسیب های سوانح جاده ای گفت: تلاش حوزه درمان بر این است که مصدومان ترافیکی، خدمات درمانی بهنگام را با حداقل عوارض دریافت کنند.

این جلسه روز شنبه 11 اسفند 97 در سالن اجتماعات معاونت درمان با حضور معاون درمان دانشگاه، معاون اجتماعی راهور ناجا، مدیر کل بهداشت و درمان سازمان پدافند غیرعامل کشور، معاون سازمان پزشکی قانونی، رئیس مرکز مطالعات پیشگیری از جرم قوه قضائیه، جمعی از اعضای قوه قضاییه، پلیس راهور، سازمان پدافند غیرعامل دانشگاه، پزشکی قانونی کشور، پزشکان و مسئولین فنی بیمارستان های تابعه حضور داشتند.
دکتر رضایی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران در این جلسه حوادث ترافیکی را یکی از موضوعات اصلی کشور دانست و گفت: برای افزایش ایمنی و کاهش آسیب های ناشی از آن نیاز به برنامه ریزی است. سه عامل موثر در وقوع حوادث ترافیکی عبارت از انسان، جاده وخودرو، هرکدام متولیان خاص خود را دارد که امیدواریم دستگاه های ذیربط با برنامه ریزی و درک اهمیت موضوع وظائف خویش را انجام دهند.
وی در خصوص تاثیر سوانح جاده ای بر اقتصاد کشور افزود: خساراتی که از حوادث ترافیکی برآورد می شود معادل 7 درصد درآمد ناخالص داخلی است که رقمی قابل توجه است. ضمن آن که این خسارات مادی با عوارض اجتماعی متعددی نیز همراه است. در حال حاضر طبق آمار پزشکی قانونی کشور بش از دو سوم تلفات جانی ناشی از تصادفات در سنین زیر 50 سال است که اهمیت آن را دو چندان می کند زیرا سنین مولد جامعه هستند.
معاون درمان دانشگاه با بیان این نکته که در جلسه هم اندیشی امروز ابعاد حقوقی و پزشکی تصادفات مورد توجه قرار می گیرد، افزود: از منظر حوزه درمانی، چگونگی کمک رسانی به مصدومان و همچنین توجه به مستندات پزشکی اهمیت پیدا می کند. تلاش حوزه درمان بر این است که مصدومان ترافیکی، خدمات درمانی بهنگام را با حداقل عوارض دریافت کنند و در ثبت مستندات پزشکی دقت و توجه کافی مبذول شود تا جنبه های حقوقی و کیفری حادثه عادلانه پیش رود.
دکتر جلیلیان رئیس مرکز مطالعات پیشگیری از جرم قوه قضائیه نیز ضمن قدردانی از معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیر کل بهداشت و درمان سازمان پدافند غیر عامل کشور در برگزاری این همایش، بر اهمیت موضوع حوادث جاده ای و ضرورت برگزاری جلساتی با هدف کاهش صدمات ناشی از آن تاکید کرد.
دکتر کریمی نیا مدیر کل بهداشت و درمان سازمان پدافند غیر عامل کشور در این خصوص گفت: متاسفانه در حوزه بیماری های غیر واگیر یکی از  مهمترین تهدیدات در کشور حوادث جاده ای است. در هر تصادف ترافیکی علاوه بر خود مصدوم، خانواده ، کشور و سازمان های بیمه گر نیز دچار آسیب جدی می شوند. طبق آمارهایی که در حوزه بهداشت حرفه ای داریم هر فردی که فوت می کند بین 6 تا 7 هزار و پانصد روز کاری را از دست می رود.
دکتر موسوی معاون سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO ) گفت: در هر ثانیه یک نفر در جهان به علت تصادف جان خود را از دست می دهد. و متاسفانه تصادفات قاتل شماره 1 سنین 5 تا 29 سال است. با توجه به این که صدور جواز دفن در حوادث ترافیکی بر عهده پزشکی قانونی است آمار مرگ های ناشی از تصادفات سراسر کشور در سازمان پزشکی قانونی وجود دارد.
در ادامه سرهنگ جهانی معاون اجتماعی راهور ناجا ضمن ارائه گزارش آمار مقایسه ای تعداد مصدومین حوادث رانندگی از سال 85 تا سال 96، گفت: متاسفانه بیشترین آمار سوانح مربوط به سنین 21 تا 30 سال است. و متاسفانه حدود 8 درصد کسانی کهدر حوادث جاده ای سال 96 جانشان را از دست داده اند کودک بودند. متاسفانه در سوانح ترافیکی جایگاه خوبی در دنیا نداریم.
وی عابرین پیاده را آسیب پذیرترین گروه حوادث ترافیکی خواند و گفت: به دنبال سازوکارهای اجتماعی برای پیشگیری از تصادفات عابرین پیاده هستیم.
معاون اجتماعی راهور ناجا همچنین بر ایجاد سامانه یکپارچه امداد و نجات جاده ای تاکید کرد و افزود: پلیس به عنوان یکی از عوامل کنترل حوادث و سوانح جاده ای وظائف خود را انجام می دهد ولی هماهنگی و تعامل سایر نهادها و سازمان های ذیربط در پیشگیری و کاهش صدمات ناشی از حوادث جاده ای بسیار کمک کننده است.  آموزش و فرهنگ سازی، استفاده از فناوری های نوین ارتقا کیفی و کمی خدمات درمانی، توسعه امداد هوایی، استاندارد سازی جاده ها و ...از دیگر عوامل موثر در پیشگیری از سوانح جاده ای هستند که باید به آن ها توجه شود.
دکتر اسلامی قاضی دادگاه کیفری و استاد دانشگاه نیز در این جلسه با تاکید بر ثبت دقیق مستندات پرونده های پزشکی مصدومین ترافیکی در مراکز درمانی گفت: متاسفانه دانش حقوقی کادر درمانی ما کافی نیست. نیاز است جامعه پزشکی با نسبت به حقوق خود و مصدومین ترافیکی و سازمان های بیمه گر آشنا و مطلع شوند. به عنوان یک اصل در قوه قضاییه، ندانستن چیزی از مسئولیت ما در برابر قانون نمی کاهد. و گرفتن جواز برائت از بیمار اگر عملش در چاچوب قانون نباشد، برایش سلب مسئولیت به همراه نخواهد داشت.
وی با بیان این نکته که برخی از پرونده های مصدومین ترافیکی مربوط به تصادفات عمدی است گفت: خدماتی که پزشکان و تیم درمانی در بیمارستان ها جهت درمان مصدومین حوادث جاده ای انجام می دهند اگر به دقت و درستی ثبت شود در کشف واقعیت و تحقق عدالت می تواند بسیار کمک کننده باشد.
دکتر ذنوبی با تاکید بر این که دانشگاه علوم پزشکی تهران همواره در بحث درمان مصدومین ترافیکی پیشگام بوده و بیمارستان های چون امام خمینی(ره) ، شریعتی و سینا خدمات خوب و قابل توجهی را در حوادث گوناگون به مجروحین و آسیب دیدگان ارائه کرده اند، افزود: این جلسه یک همکاری تلفیقی بین رشته ای با هدف حفظ حقوق ارائه دهندگان و گیرندگان خدمت در سوانح ترافیکی است.
دکتر اخلاقی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص موانع اجرایی قانون در تصادفات و سوانح پرداخت و گفت: پزشکان باید به نکاتی همچونن سمت آسیب، عمق و نفوذ جراحت، تعیین زمان جراحات و تروما، شناسایی و ثبت صدمات قدیمی، مدت زمان کاهش هوشیاری و ... در ثبت صدمات مصدومین ترافیکی توجه کنند.
توضیح آن که در این جلسه دکتر ولی پوری استاد دانشگاه و دبیر علمی همایش در خصوص سیاست جنایی اجتماع محور در پیشگیری از تصادفات و سوانح رانندگی و دکتر فرجی ها در خصوص بررسی سیاست جنایی با رویکرد تجربه محور در تصادفات و سوانح صحبت کردند.

خبرنگار و عکاس: نجمه باهو

۱۱ اسفند ۱۳۹۷ ۱۸:۲۹